A Futóbarátok Egyesület szervezésében egészségfejlesztő, ingyenes futó és nordic walking foglalkozások indulnak kezdőknek, újra kezdőknek. Helyszín a marcalvárosi Kiserdő bio-futópályája. Találkozó szombatonként 8:30-kor a Krúdy Gyula Gimnázium előtt. A programra várjuk az egészségi kockázattal élőket, fogyni vágyókat, dohányzásról leszokókat, mozgásra vágyókat nemre és korra való tekintet nélkül. 

A foglalkozásokon közös bemelegítés, gimnasztika, nyújtás és képességek, állapot szerinti terhelés zajlik. Természetesen technikai oktatást is kapnak a résztvevők. Botokat korlátozott számban tud biztosítani az oktató. 

Célunk, hogy minél több emberrel megszerettessük a mozgást. Heti rendszerességgel együtt sportoljunk, ezáltal tegyünk az egészségünkért, javítsuk az életminőségünket. 
A program elején állapotfelmérésre lesz lehetőség, amit az év végén megismétlünk. 

Szeretettel várjuk a csatlakozókat. 

Érdeklődés, regisztráció folding[kukac]futobaratok[pont]hu, szabo[pont]gabor[kukac]nordicklub[pont]hu 30/288-9005 és a helyszínen. 

A program aktuális hírei

2014.12.05
Novemberi képek

A novemberi képek megtekinthetők a DropBox fiókunkban.

 hozzászólás...

2014.12.05
Zárszó

November 29-én a "Fuss az egészségedért!" projektzáró futó és nordic walking edzésünk volt a Kiserdőben. 102 érdeklődő fordult meg az elmúlt 11 hónapban a foglalkozásainkon. Köszönjük, hogy csatlakoztatok hozzánk. Magatokért, az egészség megőrzésért, a jó hangulatért, a közös élményért tartottatok velünk. A foglalkozások tovább folytatódnak. Várunk benneteket minden szombaton 8:45-kor a Kiserdei bio futókörön. Találkozó Marcalvárosban a Krúdy Gimnázium mögött parkolóban.


 hozzászólás...

2014.11.17
Fényképek

A program keretében készült fotók megtekinthetők az egyesület DropBox fiókjában, a linkekre kattintva.


 hozzászólás...

2014.11.14
Hasznos információk, edzéstanácsok

1. Győri futóhelyszínek

Tegyünk az egészségünkért a mozgással! A futás a legfüggetlenebb sportmozgás, amikor időnk van, ahol tartózkodunk, amerre kedvünk van, szabadon futhatunk. Futni mindenki tud, csak újra kell próbálni. Az egész testünk aktívan dolgozik, adott idő alatt a legtöbb energiát felhasználó sport. A nordic walking egy 100%ban állóképesség-sport, rendszeres gyakorlásával és a helyes technika alkalmazásával javul az állóképesség, javul a vérkeringés, erősödik a szív, a testünket alkotó izomzat 90%-át igénybe veszi. Alaptechnikája
nagymértékben javítja a koordinációs és az egyensúlyozó képességet is. A bothasználat segít a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásában, oldja a feszültségből eredő görcsöket. Mindkét mozgásforma a szabadban űzhető, távolságokat átívelő.

Győrben és környékén kiváló sportolási helyszínek várnak bennünket. Bekerített, kivilágított műanyag (rekortán) futópálya található Adyvárosban a Barátság Sportparkban. A József Attila lakótelepen a 3-as tározó tó körül a Zöld utcánál szabadon megközelíthető műanyag futópálya várja a mozogni vágyókat. Mindkettő közel 600 m hosszú körpálya. Ménfőcsanakon a Beserédj–kastély kertben nemrég adták át a legújabb egysávos 395 m hosszú, műanyag futópályát Nemzetközi méretű 400m-es 8 sávos atlétikai futópálya található a szigeti
városrészben, a Bercsényi ligetben a volt Győri Dózsa Sporttelepen. Jelenleg a 2017-es EYOF-hoz kapcsolódó beruházások folynak a helyszínen, de a pálya használható. Kiváló természetes talajú, közel 800 m hosszú, faforgácsos bio-futókőr várja a sportolni
vágyókat Marcalvárosban, a Kiserdőben. A város tüdejének nevezett Püspök erdőben több kialakított út közül válogathatunk. A révfalui, egyetem felöli, oldalon használhatjuk a vízparti utat, a körtöltést, az erdei kis utakat. Találunk itt az erdészet gondozásában egy tanösvényt és a közel 2500 m hosszú erdei tornapályát, kiépített gyakorlati helyekkel.
A nagyobb távolságokba vágyóknak a kavicsos talajú töltéseket ajánljuk. Indulhatunk az uszodától vagy az egyetemtől a Mosoni-Duna mellett a Szigetköz vagy a nagy Duna irányába, vagy a Rábca melletti gátakon. Jelenleg a töltések felújítása, aszfaltozása folyik, korlátozások
vannak érvényben a sportolóknak is egyes szakaszokon. A Rába melletti töltések is kedvelt futóútvonalak. A Kovaltertől indulva Gyirmót, Koroncó felé vehetjük az irányt. Az egyenletesebb aszfaltos talajt kedvelők a kerékpárutakat használhatják. Közkedvelt
Győrből Révfalun át a szigetközi kerékpárút, az új Bácsai út melletti és a Ménfőcsanak fele vezető, a legújabb abdai kerékpárút, Hátrányuk, hogy a forgalmas utak mellett vannak, előnyük, hogy biztonságosak, este részben kivilágítottak, télen tisztítottak.
Sokaknak van kialakított saját útvonaluk a lakóhelyük közelében lévő utcák, parkok, futható mezőgazdasági utak használatával.
Érdemes néha elautózni a városból, 10-15 perc alatt már dombokon, erdőkben mozoghatunk. Népszerű helyek a győrújbaráti, nyúli, pannonhalmi, a Sokoró dombvidék útjai. Győrújbaráton a tábortól indulva a helygerincen át Nyúl, Écs, Tényő fölött a Rábaringig 10
km az út. Tényőről indulva az aszfaltos erdészeti úton Ravazdig vagy Sokorópátkáig 15 km hosszú csodálatos forgalommentes, dombos, erdei úton juthatunk.

2. Futóedzések

Fussunk, de milyen iramban, milyen talajon? Mit tegyünk a sérülések elkerülése érdekében? Számtalan kérdés merül fel a sportolást el- vagy újrakezdőkben. A jó példával előjáró ismerősök, barátok már saját tapasztalattal segíthetnek. Könyvekből, internetről sokféle edzésterv, jó tanács megismerhető. A legjobb megoldás, ha az első lépéseknél szakember segítségét kérjük, aki az egyéni képességek figyelembe vételével tud tanácsot adni. Heti rendszerességgel legalább egyszer társakkal fussunk. Ez egyrészt motiváló, húzóerő, másrészt könnyebb csapatban együtt azonos célokért, egymást motiválva előbbre jutni. Szakember vezetésével végzett közös mozgásnál a technika csiszolására, a hibák javítására, gyakorlatok tanulására jut figyelem.

A futók többsége egyenletes iramban fut, általában ugyanazt a távot hasonló sebességgel futja alkalmanként. A fejlődés érdekében különböző rendelkezésre álló edzéstervekből próbálnak segítséget kapni. Ügyeljünk arra, hogy a testünk jelzéseire is hallgassunk. Ne ragaszkodjunk mereven az előírt edzésekhez. Mindig vegyük figyelembe az aktuális állapotunkat, hogyan aludtunk, milyen a fizikai, lelki állapotunk, mennyire vagyunk fáradtak az adott napon. Fáradtság, bujkáló betegség, kimerült állapot esetén semmiképp se végezzünk megerőltető edzéseket, legyen az egy könnyű, csökkentett mennyiségű futás. Versenyek után kötelező a pihenő. Laza, felrázó futásokat végezzünk. Adjunk időt a szervezet regenerálódására.

A bemelegítés fontosságát mindenki tudja, de nem biztos, hogy betartja. Mennyisége és minősége függ az edzés típusától. A futásra 10-20 perces könnyű, kényelmes futással melegítsünk be. Ez a tempó laza legyen, közben könnyedén tudjunk beszélgetni társainkkal. Hangolódjunk rá az edzésre. A kezdő futók gyaloglással kezdhetnek, majd könnyű futással váltva tegyenek meg 10 percet. A lassú futás, tempós gyaloglás hatására a szervezetben végbemenő folyamatok felgyorsulnak. Az izomhőmérséklet nő, a hajszálerek kitágulnak, az idegrendszer ráhangolódik az edzésre. A folyamatos egyenletes tempójú futásokat is könnyű 5-10 perces lassú kocogással kezdjük, majd a végén az utolsó 5-10 percet is így tegyük meg.Bemelegítő futás után végezzük a gimnasztikát. Felülről haladunk lefele, a fej, a kar, a felsőtest, majd a láb. Fej-, kar-, törzskörzések, törzshajlítások, laza szökdelések kövessék egymást. Könnyű nyújtógyakorlatokkal csökkentsük az izmok merevségét. A gimnasztikai gyakorlatok legyenek folyamatosak, erőlködés nélküliek. A bemelegítő futással és 5-10 perc gimnasztikával már tökéletesen ráhangolódunk az edzésre, a ráfordított idővel csökkentjük a sérülésveszély kockázatát.
A futóedzések intenzitásuk és hatásuk szerint különböző típusokba sorolhatók.
Atartós futás, - amit általában a legtöbben alkalmaznak- fél órától a több órán át tartó terhelésig terjed. A sebességük képesség és edzettség kérdése. Az atlétáknak 4 perc/km is lehet könnyed iram, míg egy szabadidős futónak a 6 perc is lehet megerőltető. Mindenki a maga képességeihez mérten futhat lassú folyamatos, közepes sebességű futással. A versenyekre készülőknek mindenképpen ajánlott heti egyszer tempósabb folyamatos futást végezni.
Fartlek (iramjáték) futás az edzésben lévőknek jelent változatosságot. A bemelegítés után a futó maga választja a távok tempóját és hosszúságát. Lehet egyforma távolság pl. 100 m tempósabb beleerősítés 50 m laza kocogással, lehet kinézett távolság pl. 3 villanyoszlop köz gyors, 1 laza, lehet a terep adottságait kihasználva dombra fel erősen, lefele lazán. Végezhetünk 10 perctől akár 1 órán át tartó fartlek edzést, de ahhoz már nagyon jó edzettségi állapot szükséges. Ez az edzésmunka kiváló lehetőség az egyenletes iramból való kilépésre, változatos, kevésbé sérülésveszélyes.
A résztávos edzéseket csak azoknak ajánljuk, akik már megfelelő alappal rendelkeznek, versenyeken szeretnének indulni. Legalább fél éve rendszeresen legalább heti 3 alkalommal futnak. Ezeknél az edzéseknél a távolság tervszerűen meghatározott. Az edzések pályán, ismert futóútvonalon, kerékpárúton, adott szakaszokon zajlanak. A résztáv lehet rövid, anaerob jellegű 200-400m, hosszú, aerob jellegű 1000-5000 m. Az ismétlésszám rövid résztávnál 5-10 db, hosszúnál 3-6 db. Pl. 8X 400m 1 perc pihenővel, illetve 4X 1000 m 2 perc pihenővel. A kezdeteknél elég 2-3 résztávval indítani, majd idővel emelni az ismétlésszámot. Végezhetjük az ismert útvonalunkon a résztávos edzést pl. az erdei tornapálya adott útján, vagy a lakóhelyünkhöz közeli kerékpárút egy szakaszán. Ebben az esetben mindig ehhez a távolsághoz tudjuk viszonyítani az időnket. A résztávos edzésnél mindig törekedjünk arra, hogy az ismételt távokat közel azonos időre fussuk. Ne fussuk el magunkat az elején, az utolsót is tudjuk megfutni olyan időre, mint az elsőt. Ehhez jól kell ismernünk a képességeinket és kontrollálni a sebességünket.
Repülőzés, rövid fokozó futások végzése a résztávos edzések előtt a bemelegítés részeként vagy a tartós futások után ajánlatos. 60-100 m-es szakaszon fokozatosan lendületesen futunk, majd 10-20 másodpercet pihenünk, sétálunk. Ismétlésszám 4-10 db.
Futóiskolát a repülőzéshez hasonlóan bemelegítés részeként, vagy tartós futások után végezzünk. Az iskolában testnevelés órán elsajátított vagy szakember segítségével megismert gyakorlatokat a futótechnika csiszolására, a mozgás javítására, erősítésre használjuk.Az edzés végén a szervezetünket a levezetéssel fokozatosan nyugalmi állapotba segítjük. 5-10 perc lassú kocogással illetve kezdőknél sétával fejezzük be az edzést.
A nyújtást végezhetjük a gimnasztikánál vagy az edzés végén a levezető futás után. A gyakorlatokat kellemes feszítő érzésig vigyük, lassú, nyugodt mozdulatokkal. A helyzeteket 10-30 másodpercig tartsuk ki, közben lélegezzünk mélyen. Nyújtsuk meg a vádli, combfeszítő, a combhajlító és a hátizmokat több helyzetben.A rendszeresség az elsődleges az edzéseken. Az izmokat, ízületeket fokozatosan szoktassuk hozzá a mozgáshoz. Akkor kezdjük el a minőségi futásokat, ha a mennyiségben már elértük az 1 órát. A kezdeti lépéseknél és az edzések kontrollálásához forduljanak szakemberhez.

3. A felszerelés

Az elhatározás után sokan próbálkoznak a futással. A tévesen úgy gondolják, meglátjákmenni fog-e, meddig lesz kedvük hozzá, utána majd vesznek futócipőt. A másik szemlélet, kezdőnek jó a régi, valamely családtagé, vagy egy olcsó pár ezer forintos cipő. Szerencsére egyre többen vannak, akik az első lépéshez már szakboltban vásárolnak megfelelő lábbelit. A kezdő hobbi futó keveset fut, a technikája még nem kiforrott, fontos, a sérülések elkerülése végett a megfelelő cipő. A futásnál az egész testsúlyunkat „cipeljük”. A csontokra, az ízületeket ható erőket el kell vezetni. Hozzá kell szoktatni fokozatosan a szervezetünket, a vázrendszerünket a mozgáshoz, alkalmazkodni kell a lábnak a terheléshez. Minden kezdőnek fontos a jó futócipő. Szempont legyen a talaj, ahol az edzések folynak. Léteznek aszfaltra, könnyű terepre illetve terepre kifejlesztett futócipők. A versenycipő kategória felé haladva egyre könnyebbek, de kevesebb a csillapításuk. Kezdőnek felesleges megvenni a tetszetős, színes versenycipőt, a könnyű súlya miatt. A lábat kevésbé kíméli, a benne futható kilométer szám jóval kevesebb, mint az edző változatban. A túlsúlyos, lábproblémás embereknek speciális támasztott, megerősített cipőre van szükségük. Mozgásuk koordinálását segítő stabil cipőt kell választaniuk. A számunkra legkényelmesebbet úgy találjuk meg, ha legalább 5-6 félét felpróbálunk, azok közül, amit a lábtípusunkhoz ajánlanak. Érdemes több márkát megpróbálni, mivel különböző kaptafával dolgoznak a gyártók. A boltozathoz, lábformához legjobban illeszkedőt kell választanunk. Nagyon fontos a méret, a sportcipő mindig nagyobb legyen, mint az utcai cipő. Többen adott márkát keresnek, mert ismerőseik azt dicsérték, ajánlották nekik. Nem biztos, hogy az a márka a mi lábunkra is megfelelő. Minden esetben forduljunk szakemberhez. Több sportbolt áll rendelkezésünkre a környéken, Győrben található futásra szakosodott szakbolt. 
A cipő mellett a speciális textilek, kiegészítők széles skálája áll rendelkezésünkre. Fontos a jó futózokni. Rövidebb, hosszabb szárú változatban ismert. Varrás nélküli illetve speciális talp kialakítású. Változatos színben, márkánként különböző áron kapható. Jobb és bal lábra kialakított illeszkedésűek. Egyre népszerűbbek a kompressziós futózoknik illetve szárak. A kompressziós nyomás következtében a véráramlás könnyebbé válik a szív felé. Az izomzat rögzítésével kevesebb mikroszakadás jön létre futás közben. Fokozza a teljesítményt, megelőzi a görcsöket, gyorsítja a regenerálódást. 
Textilekből nyáron szellős trikót, pólót, lányoknak topot, rövid futónadrágot érdemes viselni. A futóruházat különlegesen vékony műszálból készül, elvezeti az izzadságot, nem okoznak kidörzsöléseket. A pamut termékeknél jóval drágábbak, mégis megéri befektetni, hiszen kellemesebb érzés, nem gátolja a mozgást. Télre, hidegebb napokra a technikai aláöltözetek nyújtják a komfortos érzést. A téli hidegben nem hűl rá az izzadt ruhadarab a bőrünkre. Meleget, kényelmet nyújtanak, hőtartó és nedvesség elvezető hatással. Ezek a speciális darabok antibakteriális hatásúak. 
Melegítőalsó helyett részesítsük előnyben a futó legginget. Nyárra rövid és 3/4-es, hűvösebb időre hosszú szárú változatot viseljünk. A téli változat szélálló vagy belül kissé bolyhos formában kapható. A bővebb futónadrágok választéka is széles, rövidebb „verseny”nadrágtól a térdig érő változatig mindenki megtalálja az egyéniségéhez legjobban illőt. 
A hűvösebb őszi, téli időszakban elég 2 réteg könnyű technikai ruházat. Az edzések előtt győződjünk meg a hőmérsékletről, ennek megfelelően öltözködjünk. Felesleges túlöltözni, az edzés elején kicsit fázós érzéssel induljunk útnak, pár perc után bemelegszünk. A sok ruha, izzasztó anorák, vízhatlan ruházat felesleges. Csak elnehezedünk tőle, akadályoz a mozgásban. Esős, szeles időben használjuk az anorákot, szélálló felsőt. 
Nyáron a nap ellen használjunk, könnyű baseball jellegű futósapkát. A sapka árnyékol, nagy melegben bevizezhetjük. Télen rugalmas vékonyabb anyagú vagy vastagabb polár sapkát, kesztyűt viseljünk. Sötétben futóknak ajánlatos fényvisszaverő szalagot vagy futómellényt felvenni. A speciális futóruházat téli változatai és a cipők rendelkeznek fényvisszaverő részekkel. 
Kezdjük egy jó cipővel a felszerelés beszerzését. Fokozatosan egészítsük ki a kollekciónkat. A család, barátok már tudják a hobbinkat, ajándék ötletnek kiváló egy-egy kiegészítő felszerelés.

4. Nordic walking

A Nordic Walking Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), a finn szó jelentése „botos gyaloglás”.

Azóta rendkívüli népszerűségre tett szert a világban. Fennállásának több mint 10 éve alatt kinőtt a gyermekkorból és igazi, érett, önálló sport lett. 25 technikájával egyesíti a sífutás lépéstechnikáit, különböző ugrótechnikákat, a futás elemeit, fitness elemeket és így teljes körűen biztosítja széles tömegek edzését nagymamától kismamáig, kedvtelésből egészségért sportolóktól a profi bajnokokig.

Maga a mozgásforma rendkívül egyszerű, igaz nem árt, ha az első lépéseket szakértő közreműködő segítségével tesszük meg. Ugyanis sokan úgy gondolják, ha gyalogolni tudnak, akkor nordic walkingozni is. Ez az esetek döntő többségében sajnos nem így van. Akik oktatás nélkül kezdenek neki, azok általában csak sétáltatni viszik a botjukat, nem használják ki a bot nyújtotta előnyöket. Természetesen már az is komoly eredmény, hogy egyáltalán a gyaloglás mellett döntöttek, azonban ha nem a megfelelő technikát alkalmazzák vajmi keveset fognak megtapasztalni a nordic walking pozitív hatásaiból.

Mik ezek a pozitív hatások?
A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon.
A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, egyúttal tehermentesíti az izületeket.
A nordic walking egy 100%ban állóképesség-sport, rendszeres gyakorlásával és a helyes technika alkalmazásával javul az állóképesség, javul a vérkeringés, erősödik a szív, az izomzat, a nordic walking ugyanis a testünket alkotó izomzat 90%-át igénybe veszi.
A nordic walking az egyik legjobb zsírégető „szer” ugyanis a mozgás során a maximális terhelés 50-80%-án dolgoztatja meg a szervezetet, és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeresen űzött nordic walking a súlyproblémák orvossága. A sima gyalogláshoz képest a nordic walking 20%-kal több kalóriaégetéssel jár. Egy óra alatt átlagos tempóval mintegy 400 kalóriát égetünk el. Emellett a sport az egyik legjobb öregedésgátló szer a világon, amit a testre és lélekre gyakorolt hatása biztosít.
A nordic walking során a fokozott izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, emellett a bothasználat segít a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásában, oldja a feszültségből eredő görcsöket.
A fokozott aktivitással járó növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást is segíti, ezen felül pedig a diagonál mozgás, a nordic walking alaptechnikája nagymértékben javítja a koordinációs és az egyensúlyozó képességet is.

Kinek ajánlott? 
Túlsúllyal küzdőknek, ülő munkát végzőknek, időseknek, orvosi felügyelet mellett kismamáknak szülés előtt, szülés után, szív és érrendszeri problémákkal érintetteknek, cukorbetegeknek. 
Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a nordic walking, mint bármilyen más sporttevékenység, fokozott fizikai aktivitással jár, így amennyiben bizonytalan a sport űzésével, űzhetőségével kapcsolatban mindenképpen konzultáljon orvosával, háziorvosával.

A nordic walking végezhető egyedül is, de igazán jó társaságban, hisz az a teljesítményt növeli, segít a rendszeresség megőrzésében, a gondolatok cseréjében. Ez egy olyan sport melyet férfi, nő, idős és gyerek is együtt űzhet. Nordic Walking közben nagyon jókat lehet beszélgetni, és ha nem a teljesítmény hajszolása a cél az egész család, vagy baráti kör együtt sportolhat.

A nordic walking egy minden ízében szabadtéri sport, a mozgás során termelődő endorphin és a természeti szépségek biztosítják a tökéletes kikapcsolódást, a kiegyensúlyozottság és a nyugalom érzését.

A fentieket összegezve ajánljuk mindenkinek a Nordic Walking-ot,
- mert minden évszakban űzhető
- mert garantáltan kikapcsol
- mert messzire űzi a stresszt
- mert végezhető egyedül, de igazán jó társaságban
- mert javítja a testtartást és a mozgáskoordinációt
- mert a test izmainak mintegy 90%-át megmozgatja
- mert javítja az állóképességet
- mert a botok használata nagyban tehermentesíti az izületeket
- mert megmozgatja a vállakat, hátat, és a karokat is
- mert javul a vérkeringés, mozgékonyabbá válnak az izületek,
- mert a mozgás rendszerességre és kitartásra sarkall

Mi kell hozzá? 
Egy pár megfelelő hosszúságú és anyagú nordic walking bot és egy gyaloglásra alkalmas, gyaloglásra tervezett cipő 

"A rossz bot garantáltan a rossz irányba visz."
Dr. Erwin Gollner osztrák nordic walking mesteredző

Nagy igazság van a fenti idézetben. A jó bot olyan, mintha a karunk meghosszabbítása lenne, könnyű, tökéletesen illik a kézfejünkre és személyre szabottan megfelelő a hossza is.
Fontos alapszabály, hogy sem a túrabotok, sem a sí- és sífutóbotok nem alternatívái a nordic walking botoknak. A nordic walking bot diktálja a tempót, precíz mozgást kell biztosítania, biztos fogása kell, hogy legyen, és jó ütéscsillapítással kell hogy bírjon.

Mivel a nordic walking igazi értelme, hogy szabadban és főleg terepen, vagyis parkban, hegyen, erdőben, réten űzik, ennek megfelelően kell megválasztani a cipő kialakítását is. 
A jó gyalogló cipőnek segítenie kell a természetes gördülő mozgást, miközben stabil oldalsó tartást kell adnia és rugalmas, hajlékony talppal kell rendelkeznie, vagyis hosszanti irányban rugalmasnak, oldalra pedig jól megtámasztottnak kell lennie, emellett biztosítania kell a megfelelő ütéscsillapítást is. Talpkiképzése pedig alkalmassá kell, hogy tegye

5. Téli edzés tanácsok

Felkészülés a télre.

A hűvös idő beálltával sokan úgy gondolják, abbahagyják a szabadban történő sportolást. Félnek a hidegtől, az esőtől, a széltől, a sötéttől, a rossz talajtól. A hidegnek, a télnek is megvannak a maga szépségei: szép őszi erdőben túrázni, futni, a ropogós hóban kocogni. A nehézségei: locs-pocsban, erős szélben futni, korán reggel vagy éppen sötétben munka után neki indulni a távnak. Máskor úgy érezzük szinte szárnyalunk, most ólomkölöncöket érzünk a lábunkon, miközben az elemekkel küzdünk. Találjuk meg az örömöt, az optimális mennyiséget és minőséget a hűvösebb téli napokon.

Öltözködés 
Megfelelő, elégséges, de nem túlzásba vitt öltözködéssel készüljünk a futásra. Több vékonyabb réteget válasszunk, aláöltözetet, ami melegen tart és kiengedi a nedvességet egy vékonyabb téli felsőt, szélálló, vízlepergetős anorákot. A hidegebb napokon mindenképp gondoskodjunk kesztyűről, ízlés szerint sapka, kendő vagy fejpánt legyen rajtunk. Sötétben jó hasznát vesszük egy fejlámpának, fényvisszaverő mellénynek vagy szalagoknak. A futó cipők választékában megtalálhatók a vízlepergető és a GTX- vízálló változatok. Télre érdemes beszerezni egyet közülük. Ha rendelkezünk két pár futócipővel, váltogatni tudjuk az edzésekre, nedves idő esetén elég idő lesz megszárítani. 
A hideg levegő jobban szárítja a bőrünket, érdemes odafigyelni az arcunk védelmére. Érzékenyebbek az orr, száj elé tett kendővel, sállal védekezhetnek.
A futóruházatok hatalmas fejlődésen mentek keresztül, már nincs olyan időjárás, amire ne lehetne megfelelő felszerelést találni.

Az edzések 
Az un. „kilincses” edzéseken, – amikor elengedjük az ajtót már futni kell a hideg miatt – az indulás előtt gimnasztikával melegítsünk be. Futás után lehetőleg már szárazba átöltözve végezzünk nyújtó gyakorlatokat a lakásba.
Száraz hideg időben végezhetjük a megszokott edzésmennyiséget. A talajviszonyokat figyelembe véve módosítsunk a tervünkön. Az őszi falevelek nedves időben csúszóssá válnak, sőt a talaj egyenetlenségeit is eltakarják. Lehetőleg ismert, kiépített utakon fussunk. 
A téli jeges, csúszós talaj veszélyeket rejt, keressünk biztonságosan járható, tisztított futópályát, kerékpárutat. A frissen esett szűz hóban élmény a futás, egy bizonyos mennyiség felett már nehézségekkel jár a közlekedés benne. Hóolvadáskor, sózás után az utak latyakossá válnak, részenként megmaradhat a jég vagy a letaposott jegesedett hó. Keressük mindig az optimálisan futható talajt, ha nincs más választásunk, mert lakóhelyünkön csak ilyet találunk, vegyünk vissza az iramból és a mennyiségből inkább, mint a rossz talajon megerőltessük a lábunkat. 
Ha a talaj futható a hideg, szél ne szegje kedvünket, ilyenkor lehet megkeményedni, megalapozni a következő évet, gyűjteni a kilométereket, erősödni. 
Ilyenkor helyezzünk több hangsúlyt az otthon végezhető erősítő gyakorlatokra, nyújtásra. 
Motiváló a közös edzés. Ilyenkor nincs mese, menni kell, kevésbé zavaró a rossz idő és a sötét. Lehetőség szerint csatlakozzunk futóközösséghez vagy társhoz. Együtt könnyebb a tél folyamán is.

Egészség. 
Érdemes az őszi időből folyamatosan sportolással a télbe érkezni, a szervezetet hozzászoktatni a szabadban mozgáshoz. Könnyebben alkalmazkodunk, ha fokozatosan érünk a hideg napokhoz. Ősztől figyeljünk oda a fokozott vitaminbevitelre, ilyenkor érdemes az éves rendes porcerősítő kúránkat elvégezni.

Téli időben kiváló regeneráló, kiegészítő programként látogassuk az uszodákat, gyógyfürdőket, szaunákat. 

A testben és lélekben is készüljünk fel a télre. Ismerjük a nehézségeit, élvezzük szépségeit. Használjuk ki a szép napos őszi, téli napokat. Csodálkozzunk rá a természet adta szépségekre, a havas tájra, a holdfénynél csillogó friss hóra. Sportoljunk a szabadban télen is! 

 hozzászólás...

Összes hír...